esküvőszervező Tanfolyam
 
 
 

Boldog ember vagyok, aki azt csinálhatja, amit szeret, és amihez ért is, és ez ritka adománya az életnek. 1994-ben mentem férjhez, és a "suszternek is lyukas a cipője" alapon sikerült rendesen félreszervezni a saját esküvőmet.

Törte a lábam a cipő, pocsék volt a zene, elfolyt a torta, tehát minden lehetséges hibát elkövettem, amit elkövethet mindaz, aki nem szán elég időt arra, hogy felkészüljön a nagy napra. Ha mentséget keresnék, akkor annak, az akkor már a pocakomban mocorgó Márkocska váratlan érkezését hoznám fel.

Az érettségi után ifjúságvédelemmel kezdtem foglalkozni, létrehoztam egy alapítványt, ami kortárssegítéssel és szexuális felvilágosítással foglalkozott. 5 éven keresztül szerkesztettem a BRAVO Magazinban a Szex, Szerelem, Gyengédség rovatot. Ez életemben a tanulás ideje volt, emberekkel foglalkoztam, fiatalokkal. Empatikus lettem, nyitott mások problémainak megoldására, vagy legalábbis az ahhoz vezető út megtalálására. Nagyon szerettem ezt az időszakot, de amikor második kisfiam, Axi érkezését vártuk, fel kellett hagynom vele, mert sajnálatos tény, hogy a non-profit szektorban szép dolog tevékenykedni, de megélni nem igazán lehet belőle.

Ekkor még nem tudtam, mit szeretnék csinálni, csak azt, hogy mindenképpen olyan területen kellene elhelyezkednem, ahol emberekkel foglalkozhatok, szükség van kreativitásra, és tudtam, hogy csak olyannal fogok foglalkozni, amit valóban szeretek is. Azt gondolom, az ember csak abban tud jó lenni, és csak abban tudja a tökéletest, a 100 %-ot nyújtani.

Hiszek a sorsban és abban, hogy nem véletlenül találkoztam a hirdetessél, amiben esküvőszervezőt kerestek. Bevallom, a felvételi interjúra készülve azon rimánkodtam, hogy a saját esküvőmről ne kérdezzenek. Ma már tudom, hogy oltári szerencsém volt, mert ez a szakma akkor indult Magyarországon. Általában rendezvényszervezők foglalkoztak az 1-1 betévedő esküvővel, akik - és erre majd az esküvőszervezés menüpont alatt kitérek - egy teljesen más szakmát űznek, nincsenek és nem is kell tisztában lenniük egy esküvő sajátosságaival. Egy olyan rendezvényigazgató mellé kerültem, aki ezen a területen nagyágyúnak számított, aki mellett évek alatt lestem el a szakma fortélyait. Megtanultam az esküvő alapszabályait, a legfontosabb mozgatórugóit, azt, hogyan tudom mindig és minden előtt az ifjú pár érdekeit képviselni már az ajánlatkészítés során, amikor értük, nekik alkudozok, később pedig a lebonyolításnál, amikor egy komoly szolgáltatói csapat munkáját kell irányítani, összehangolni. Megszerettem a párokat, akikkel együtt készülődtünk a nagy napra, s akikkel együtt álmodtuk meg a részleteket. Talán közhelynek hangzik, de igaz: Velük ünnepeltem az esküvőn, amikor minden az álmaik szerint valósult meg. Mindeközben megismertem megbízható alvállalkozókat, akikkel jó együtt dolgozni, akiket nyugodt szívvel ajánlhatok mindenkinek, mert tudom, hogy minden esetben megfelelő színvonalon szolgáltatnak.

Később ennél a cégnél az esküvő szekciót teljesen megkaptam, így még inkább belemélyedhettem ebbe a témába, illetve amit a legfontosabbnak tartok, gyakorlatot szerezhettem.

Munkám során a kiajánlott szolgáltatók kiválasztásánál nagy hangsúlyt fektettem mindig arra, hogy tudjam, az adott céggel a megrendelői is elégedettek. Ezen infókat viszont csak Tőletek, menyasszonyoktól illetve vőlegényektől gyűjthettem be, ezért előszeretettel bújtam mindig az esküvői fórumokat, olvastam a visszajelzéseket. Lassan körvonalazódott bennem az Internet egyre szélesebb körű elterjedésével egy olyan webportál létrehozásának elképzelése, ahol hirdetni lehet, s ahol a fórumba beíró menyasszonyok értékelik a szolgáltatókat. Nem titkolt elképzelés volt, hogy akiről folyamatosan negatív visszajelzés érkezik, annak nem lesz érdeke hirdetni az oldalon, hiszen azzal csak odateszi a képét is a kritikák mellé, s mivel a megjeleníthető cégek száma maximálva van, így hosszú távon egy olyan szakmai elit lehet jelen, akikben valóban megbízhatnak, s mintegy referenciaként tekinthetik ezt azok a menyasszonyok és vőlegények is, akik nem kérnek szervezőtől tanácsot. Egy olyan oldal, ahol gyűjthetjük az esküvői beszámolókat, melyek megmaradva az utókornak sok hasznos tippet, ötletet adhatnak. Így jött létre 2004 áprilisában a www.mennyegzo.hu webportál, ami nem várt sikerrel indult s fut a mai napig is. Az első fél évben több mint 100 szolgáltató szavazott nekünk bizalmat, több száz menyasszony regisztrált fórumunkon, s közel 50 esküvői beszámoló született. Köszönet ezért mindenkinek, aki hitt abban, hogy az oldal kinövi magát oda, ahol most tart, és köszönet azoknak is, akik nem hittek ebben, hiszen a szkepticizmus mindig előre visz. 2004 augusztusától ugyanezen a nyomvonalon haladva évente nagy sikerű Esküvői Szakmai Bálokat szervezek, ahová az esküvői piacon tevékenykedő cégek illetve vállalkozók kapnak meghívást, szakmai kapcsolatokat köthetnek, ismerkedhetnek egymással.

Sajnos, mint minden fiatal szakmában, az enyémben is amellett, hogy kialakult egy megbízható, évek óta működő szolgáltatói kör, megjelentek a szerencsevadászok is, akik úgy érzik azért, mert láttak már esküvőt, vagy megszervezték a sajátjukat, profi esküvőszervezőkké is váltak. Már önmagában is szomorú, hogy valaki felelősséggel el meri vállalni más Nagy Napjának megszervezését úgy, hogy nincs rálátása erre a területre, de a szakmánk jó hírén is csorba eshet. Ezért tartottam fontosnak részt venni egy olyan szakmai szövetség életre hívásában, mely amellett, hogy a tagságot feltételekhez köti az esküvőszervezőknek folyamatos fejlődési, továbbképzési lehetőséget biztosít.

2004-ben a szakma jeles képviselőivel közösen létrehoztuk a Magyar Esküvőszervezők Szövetségét, melynek alelnöke vagyok.
A 2005 óta tartott esküvőszervező tanfolyamaimon végzett hallgatók közül mára többen is komoly sikereket értek el, munkájukra büszke vagyok, s mentorukként igyekszem segíteni őket.

Mára elmondhatom, hogy esküvőszervező vagyok, ez a szakmám és a hivatásom is egyben, már nem ér semmilyen kérés felkészületlenül, minden esetben tudom, hova nyúljak, kit hívjak, kinek az ajánlata a legkedvezőbb, illetve kinek a stílusa közelíti meg legjobban az ifjú pár által elképzelteket. Ez volnék tehát én... És örömmel tölt el, hogy üdvözölhetlek Titeket honlapomon. Kívánom, hogy minél több hasznos információval gazdagabban zárjátok be ezt az ablakot, s bízom benne, hogy személyesen is részt vehetek Nagy Napotok előkészületeiben.

 
 
 
Impresszum