esküvőszervező Tanfolyam
 
 
 

Talán először a legnagyobb tévhitet szeretném eloszlatni: egyáltalán nem luxus esküvőszervezővel közreműködve végezni az előkészületeket, sőt...
A másik általános dilemma, hogyha más szervezi meg az esküvőt, akkor esetleg nem olyan lesz, amilyent Ti elképzeltek magatoknak.

Vegyük akkor szépen sorba, miből is áll a mi segítségünk egy esküvő megszervezése során. Kétféleképpen találkozhatunk az ifjú párral: az egyik verzió szerint mindent tudnak, határozott elképzelésük van szinte mindenről, 1-1 dolgot keresnek még, lehet az zenekar, torta, bármi. A második esetben nagyjából megvannak az elképzeléseik, de igazából még nem néztek utána semminek, és egy átfogó ajánlatot szeretnének.
Mindkét esetben először leülünk a párral személyesen beszélgetni. Egy kávé vagy forró csoki mellett vázolják az elképzeléseiket, hány vendég lesz, milyen a társaság összetétele, és a legfontosabb, nekik milyenek az elképzeléseik a tökéletes esküvőről. Ennél a beszélgetésnél mi már rákérdezünk olyanokra, amikre esetleg Ők még nem is gondoltak, de az esküvő szempontjából fontos lehet. Mindeközben megismerjük egy kicsit őket, és körvonalazódik bennünk, hogy kik lehetnek azok, akik az ő elképzeléseiknek megfelelnek. Praktikus, ha ennél a beszélgetésnél ki tudunk térni arra is, hogy körülbelül mennyit is szán a pár az esküvőre, hiszen nekünk - extrém esetek kivételével - kutya kötelességünk, hogy a pénztárcájuknak legmegfelelőbb szolgáltatókat találjuk meg azok közül, akik az elképzeléseikhez is a legközelebb állnak.
Ezután jön az ajánlatkészítés. Egy esküvőszervező amellett, hogy profi csapattal dolgozik, felkészült annyira, hogy a csapat tagjai mindenféle igény kielégítésére alkalmasak. Sokan dolgoznak sztenderd ajánlatokkal, ami engem felháborít, hiszen minden esküvő más és más, ennek megfelelően minden ajánlatnak másnak kell lennie, alkalmazkodva az ifjú pár igényeihez, elképzeléseihez, egyéniségéhez.
Ha tehát ajánlatot kértek tőlünk, akkor összeállítjuk, mi kiket tartunk az esküvőtökre a legmegfelelőbbnek, ezzel a keresgélés, telefonálgatás gondját vesszük le a vállatokról, s emellett még egy nagyon fontos dolog: mi már csak olyan szolgáltatókat ajánlunk Nektek, akikről tudjuk, hogy megbízhatóak, minőségi munkát végeznek. Sajnos ezt valaki, akinek nincs gyakorlata, egy-egy hirdetés alapján nem tudja kideríteni. Az ajánlat tartalmazza az árakat, minden szolgáltató és szolgáltatás rövid jellemzését. És ami talán a legfontosabb: Benneteket semmire nem kötelez.

A következő találkozón átadjuk az ajánlatot, de ezzel együtt meg nagyon sok dolgot, amiért szinten sokat kellett volna szaladgálni: az ajánlott zenekarok demo CD-it, a videós demo anyagát, megtekinthetők az ajánlott fotós képei, a dekoratőr munkai, stb. Tehát minden olyan anyag, ami segít abban, hogy az ajánlott szolgáltatók közül immár az árak ismeretében ki tudjatok választani a legszimpatikusabbat.
Érdeklődés esetén megszervezzük a helyszín bejárását, próbaétkezést, dekoratőr kollégám a helyszínen egyezteti Veletek az elképzeléseket, közösen találjatok ki a dekorációt, megszervezzük a találkozót a zenekarral, amennyiben élőben szeretnétek meghallgatni őket, úgy erre is lehetőséget keresünk, bemutatom a számotokra kedves vőfélyt. Semmi más nem történik, minthogy a saját álmaitok szerinti esküvő van készülőben úgy, hogy nem Ti rohangáltok munka után és reménykedtek benne, hogy nem választottatok rosszul, hanem körülöttetek forog a világ, és van mellettetek valaki, akinek feltehetitek kérdéseiteket, hiszen gyakorlata van az esküvők megszervezésében.
Miután összeállt teljes egésszé a terv mi megrendeljük a szolgáltatásokat, megkötjük azokat a szerződéseket minden alvállalkozóval, amik a Ti érdekeiteket tartják szem előtt és amiben minden olyan buktató le van fedve, ami egy esküvő során nem várt kellemetlenséget okozhat.

Az esküvő előtti napokban újra jön a kávé és forró csoki, hiszen hosszabb beszélgetés következik. Egy részletes forgatókönyvet készítünk az esküvőre közösen, aminek nagyon nagy szerepe lesz később, hiszen lépésről - lépésre tudni fogjátok, mi mikor, miért történik. Ebben szerepel minden, a fotós, zenekar érkezésétől kezdve a torta behozatalán át a menyecsketáncig. Most már sok éves tapasztalatom, hogy ez mindenkit megnyugtat, itt válik a káosz kerek egésszé, s látja át a pár, hogy egy igazán szervezett folyamatról van szó, amiben nyugodtan elengedheti magát, minden megy a maga útján, mindenre figyel valaki.
Az esküvő napján az esküvőszervező végig egy lépéssel előttetek jár. Ellenőrzi, hogy az elképzeléseknek megfelelően lett-e felterítve az étterem, hogy megérkezett-e a fotós, felállt-e a zenekar, mindenki a helyén van-e és minden a forgatókönyvünknek megfelelően alakul-e. Így ha bármiben nem egyezne bármi az elképzelésekkel még van idő módosíttatni, nem Ti találjatok szembe magatokat ezekkel a problémákkal. (pl. nem egyszer teríttettem már át egész termet a vendéglősök legnagyobb "örömére", mert nem egyezett az ültetés a tervvel) Mi tehát a nagy napon folyamatosan a háttérben dolgozunk, szervezzük, hogy minden bonyodalom nélkül teljen el az est. Van nálunk tű, cérna, fájdalomcsillapító, illetve úgy oldjuk meg az esetleges váratlan helyzeteket, hogy az senkinek ne tűnjön fel, és a legfontosabb, hogy Ti, az ünnepelt pár aznap este felhőtlenül szórakozhassatok, semmi másra ne kelljen figyelnetek, csak arra, hogy jól érezhessétek magatokat.
Ez tehát a mi feladatunk egy esküvő megszervezése során.
És akkor most jöjjön a legfontosabb kérdés: mennyibe is kerül mindez?

Az esküvőszervezés a pár számára teljesen ingyenes. Én a szolgáltatóktól kapok jutalékot azért, mert rendszeresen munkát biztosítok számukra. Sok esetben van viszont példa arra, hogy a kapott jutalékból valamennyit "visszaadok" a párnak, így néha olcsóbban jutnak hozzá egy-egy szolgáltatáshoz, mintha közvetlenül rendelték volna meg.
Minden esetben megtekinthetőek nálam a szolgáltatók írásos ajánlatai, ezeket bármikor megmutatom, ezzel is alátámasztva, hogy az én közreműködésem semmilyen plusz terhet nem ró az ifjú pár vállára.
Bízom benne, hogy a leírtak megmutatták, miben tudok segíteni, és választ adtak a kérdéseitekre, esetleges fenntartásaitokra.

Amennyiben bármilyen kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, ötleted, megjegyzésed, véleményed van, úgy azt a kérdések-válaszok menüpontban kérlek írd meg nekem, amint tudok válaszolok.

 
 
 
Impresszum